Babica testira: Boodi Finoo menstrualne hlačke

Menstrualne hlačke – kaj to je?

Menstrualne hlačke so novejši menstrualni pripomoček, ki šele zadnja leta konkretno pridobiva prepoznavnost in popularnost. Pri menstrualnem spodnjem perilu je vložek tako rekoč integriran v hlačke, zato tovrstno perilo nadomesti običajne higienske izdelke, kot so recimo tamponi in vložki. Menstrualne hlačke so na videz čisto podobne običajnemu spodnjemu perilu, le da imajo v predelu med nogami več plasti funkcijskih materialov.

 

 

Podjetje Boodi Finoo

Boodi Finoo je slovensko podjetje – menstrualne hlačke so oblikovane in testirane v Sloveniji. Njihova strategija je združiti znanje z udobjem in organske materiale podpreti z naprednimi. Všeč mi je njihov odnos do menstruacije – tako na spletni strani kot na socialnih omrežjih nam želijo prenesti sporočilo, da je menstruacija naravna in pravzaprav čudovita stvar – krvavenja se kot dela ženskosti ne bi smeli sramovati.

 

Testiranje

Podjetje Boodi Finoo mi je septembra 2022 poslalo par menstrualnih hlačk – brez obveznosti in pogojev. To je bil moj prvi stik z menstrualnim spodnjim perilom in zelo me je zanimalo, kako se obnesejo. Kot babica in navsezadnje tudi kot ženska v plodnih letih sem že dolgo razmišljala, kako bi lahko presedlala na bolj naravi in telesu prijazne menstrualne pripomočke. Nekaj časa sem recimo uporabljala menstrualno skodelico, a me ni popolnoma prepričala, zato sem uporabo opustila. Svojo nalogo sem vzela zelo resno – čeprav sem na story že objavila nekaj prvih vtisov o hlačkah, verjamem, da konkretne ocene ne moreš podati le po ciklu ali dveh. Testirala sem jih devet mesecev in suvereno lahko rečem, da so hlačke dale skozi prav vse: zaposlene dni, dolge noči, šport, potovanja, svetla oblačila, močnejšo krvavitev in približno dvajset pranj. Po devetih ciklih nisem opazila slabšanja vpojnosti, popuščanja šivov, gubanja materiala ali česa podobnega. 

 

Prileganje in občutek na telesu

Menstrualne hlačke se po kroju in občutku seveda ne morejo primerjati s tankimi brazilkami ali tangicami – zato tega ne pričakujte. Zaradi vpojnih plasti so nekoliko debelejše kot navadno spodnje perilo, prav tako pa mora biti kroj tak, da nič ne ”uide mimo” – na zadnjici torej t.i. klasični kroj. Prileganje telesu je odlično, material je mehek in udoben. Elastika na zgornjem delu ni moteča, blago med nogami in na bokih nič ne zareže v kožo. Tudi debelina ni moteča – vpojne plasti hlačk so precej tanke in ne dajejo občutka ”plenice” – tudi po celodnevnem nošenju. Hlačke lahko neopazno nosite pod večino spodnjih delov, če le niso zelo oprijeti – v tem primeru bodo robovi hlačk na zadnjici morda vidni. V moji omari zaenkrat prevladujejo ozki kroji spodnjih delov (športne pajkice in t.i. skinny jeans), zato menstrualnih hlačk v javnosti nisem nosila z vsemi svojimi oblačili – če ste mi podobni, bo stil potrebno v tistih dneh nekoliko prilagoditi. 

 

Vpojnost

Svoje menstruacije ocenjujem kot normalne – krvavitve niso nadpovprečno močne. Vpojnost hlačk me je pozitivno presenetila. Kot navaja podjetje, sem jih brez vsakih težav nosila 12 ur, tako drugi dan (8.00 do 20.00 ) kot drugo noč (20.00-8.00) cikla (pri večini žensk je krvavitev takrat najintenzivnejša). Najdaljši čas nošenja hlačk zaradi testiranja vpojnosti je bil 17 ur drugega dne cikla – tudi v tem času so hlačke ostale nepropustne.

 

Vonj

Najbolj me je skrbel potencialno moteč vonj – težko sem si predstavljala, kako bom 12 ur nosila hlačke, ne da bi oddajale neprijeten vonj. Tudi tu sem bila pozitivno presenečena, saj hlačke po 12-ih urah nošenja niso smrdele. Ko jih ob obisku stranišča čez dan potegneš dol, sicer lahko zahovaš blag vonj po krvi oziroma rji (kot pri vseh menjavah vložkov, ipd.), a oblečene ne oddajajo nobenega vonja. Poleg mojih opažanj sem morebitni vonj testirala tudi s pomočjo nekaj zaupnih prijateljev – hvala.

 

Raba ponoči 

Meni osebno so hlačke največjo razliko naredile ravno ponoči. Spim namreč na trebuhu z eno nogo pokrčeno, na boku, premetavam se. Tamponi čez noč niso priporočljivi, klasični vložki so mi pogosto nekam zdrsnili, se zlepili, nagubali, premaknili,… Skratka – rezultat je bil flek na spodnjicah in posteljnini. Zaradi strahu pred flekanjem sem prve dni cikla tudi spala slabše, manj globoko. S hlačkami vse te skrbi izginejo. Ne glede na to, kako se obrnem in koliko se premetavam, hlačke ostanejo na mestu in zadržijo čisto vsako kapljico. Moj spanec je tudi v prvih dneh cikla brezskrben in globlji.

 

Vzdrževanje

Pred prvo uporabo je hlačke priporočljivo dvakrat oprati na 30°, saj tako povečamo njihovo vpojno moč. Vzdrževanje hlačk je bilo meni precej preprosto. Po vsakem nošenju jih čimprej splaknem pod hladno vodo. Nikoli jih ne namakam, teveč le ožemam in izpiram pod tekočo vodo, doker ni voda, ki ob ožemanju priteče iz hlačk, čista. Ko na tak način izperemo kri iz vpojnega dela, hlačke preprosto operemo v pralnem stroju in posušimo na zraku. Paziti je treba, da hlačk ne namakamo v vodi, da jih ne peremo pri visokih temperaturah, da ob pranju ne uporabljamo mehčalca in da jih ne sušimo v sušilnem stroju ali likamo. S pravilnim rokovanjem zagotovimo, da bo vpojna plast hlačk dolgoročno opravljala svojo nalogo, kot je treba. Po približno dvajsetih pranjih moje hlačke izgledajo isto, kot prej – šivi držijo, barva ni zbledela, vpojnost je enaka in materal se ne guba ali mečka. 

 

Šport

Preizkusila sem jih med pohodništvom ter med vadbo za moč – fitnesom. Oba testa so super prestale. Med športnim udejstvovanjem sem do sedaj uporabljala bodisi menstrualno skodelico bodisi tampone, saj mi vložki ob gibanu prehitro zdrsnejo z mesta in se gubajo. Hlačke so se v telovadnici super obnesle – ob počepih, izpadnih korakih, dviganju nog in skokih so ostale na mestu in dajale občutek varnosti in udobja. Edina prilagoditev – svoje običajne oprijete pajkice sem zamenjala za nekoliko ohlapnejši spodnji del.

 

Potovanja

Hlačke so bile z mano tudi v tretjem svetu – nesla sem jih s seboj na potovanje na Šrilanko in jih tam med menstruacijo tudi uporabljala. Največja prednost hlačk je bila, da sem se med ogledom znamenitosti in hojo po podeželju počutila povsem svobodno in nisem razmišljala o tem, kje naj najdem čist WC, kjer bom lahko zamenjala vložek ali tampon (to bi bilo v dnevu potrebno tri- do štirikrat). Hlačke sem zjutraj enostavno oblekla, in to je to. Zvečer, ko sem se vrnila v apartma, sem hlačke samo dobro splaknila, nato oprala v milnici, spet dobro splaknila in jih dala sušit na sonce. Preprosto.

 

Računica – ali se splača?

Dvojne hlačke stanejo 56,80€. Trojne (kolikor bi bilo idealno, da jih imam) stanejo 85,20€. Po mojih izračunih sem prej na mesec porabila nekje 3-4 tampone ter 2 vložka na dan, torej vsak petdnevni cikel 15-20 tamponov in 10 vložkov. Vsak cikel me je stal nekje 6 do 8 €. V enem letu sem torej za menstrualne pripomočke porabila 72-96€. Čeprav so hlačke na prvo žogo drage, se njihova raba obrestuje, saj dolgoročno prihranimo. Da o ekološkem vidiku sploh ne govorimo.

 

Možnosti v spletni trgovini 

Boodi Finoo ima na voljo številke XS do XXL. Za zdaj sta na voljo zgolj en model – klasični bikini ter ena barva – črna. Vpojnost je vedno enaka – srednja. Pri meni je srednja vpojnost sicer zelo dobro delovala tudi pri najbolj obilnih krvavitvah. Jeseni nameravajo razširiti svojo ponudbo. Omejena izbira barve me ne moti, bi si pa želela preizkusiti še kakšnem model, morda z ožjim krojem na zadnjici in/ali ožjim trakom blaga ob straneh – na bokih. Tak model bi mi prišel prav četrti in peti dan cikla – lahko bi ga nosila tudi pod bolj oprijetimi oblačili.