Individualna srečanja

Individualna srečanja so oblika sodelovanja, kjer se v udobju vašega doma ali prek ZOOM-a pogovorimo o specifičnih temah, ki vas zanimajo. Ženske se največkrat odločajo za pripravo na napovedan carski rez, svetovanje ob pisanju porodnih želja ter predelavo oziroma analizo pretekle porodne izkušnje. 


Napovedan carski rez

 

Nosečnice z napovedanim carskim rezom se pogosto srečujejo z različnimi strahovi glede same operacije in okrevanja, ki operaciji sledi. Na individualnem srečanju se tako pogovorimo o tem, kako izgledajo priprave na poseg, kako izgleda tipično jutro pred posegom, kaj se dogaja med samim posegom in kakšne izbira ima ženska, ki bo rodila z elektivnim carskim rezom. Predelamo, kako izgledajo prve ure po operaciji, kaj vse lahko takrat občutimo, kako se lajša bolečina, kako in zakaj se nadzorjujo vitalne funkcije (telesna temperatura, pulz, krvni tlak, dihanje). Pogovorimo se o dojenju po carskem rezu. Veliko se posvečamo okrevanju ter materini poporodni podporni mreži ki je zelo pomembna tema. 

 

Svetovanje ob pisanju porodnih želja 

 

Svetovanje ob pisanju porodnih želja je vedno individualno. Če nosečnica porodne želje zgolj prepiše z interneta ali od prijateljice, ne bodo izražale njenih resničnih stališč, kar bo ob sprejemu v porodnišnico najverjetneje opazilo tudi zdravstveno osebje. Pomembno je, da želje napišemo po tem, ko se informiramo o porodniških praksah in posegih in resnično razumemo njihov pomen, pluse in minuse. Šele nato lahko osmislimo, kaj si želimo oziroma čemu bi se raje izognili. 

 

Analiza in predelava pretekle porodne izkušnje 


Analiza in predelava pretekle porodne izkušnje je zelo koristno orodje predvsem za ženske s travmatično izkušnjo. Negativna izkušnja ima mnoge možne vzroke. Lahko gre za sprožen porod z veliko posegi. Lahko gre za porod, ki se je končal z vakumom ali carskim rezom. Lahko gre za neprimerno ravnanje oziroma obnašanje osebja ali za intenzivne občutke osamljenosti, neubogljivosti, ranljivosti ali strahu v porodni sobi. Porodno izkušnjo analiziramo s pomočjo porodne dokumentacije ženske in ženskinih ter partnerjevih spominov oziroma opisa dogajanja. Analiza in refleksija omogočita ženski oziroma paru, da ozavestita in predelata čustva in rane, povezane s preteklim porodom. To je še posebej vitalno v primeru, da je ženska z negativno porodno izkušnjo ponovno noseča. Po refleksiji je pričakovanje naslednjega poroda mnogo lažje, saj je prisotnih manj očutkov strahu in nemoči, prav tako pa analiza porodne izkušnje korenito poveča možnosti za lepši prihajajoči porod.  

Babica svetuje je modra odločitev

Individualna srečanja so primerna zate, če: