Poporodna podoba

 

Ženske smo večino časa obremenjene s svojim izgledom, ne glede na življenjsko obdobje, v katerem se nahajamo. Najprej nas motijo mozoljčki v času pubertete, nato premajhne prsi in nos, ki je napačne oblike. Potem pridejo prevelika zadnjica, prve gubice, kakšen siv las in ne čisto raven trebuh. Proučujemo se v ogledalu, dolge minute strmimo v povečane pore na licih in v skupek celulita na stegnih. 

V obdobju nosečnosti in mesecev po porodu ni nič drugače, kvečjemu se skrbi in negativne misli še stopnjujejo. V nosečnosti še sprejmemo svoj velik trebuh, strije, otečene gležnje in dlani ter pridobljene kilograme. Potem pa rodimo in doživimo šok poporodnega obdobja. Pričakujemo, da bo naše telo v nekaj dneh po porodu ”enako, kot prej”. Pa ni. Kaj si torej kot babica želim, da veš? 

 

Spreminanje postave je počasen proces

 

Tvoja postava bo še kar nekaj dni in tednov zelo različna od tiste, ki si jo imela pred nosečnostjo. Tvoje telo se je raztezalo in prilagajalo otroku devet mesecev in ima tudi v poporodnem obdobju obilico dela:

  • organi, ki jih je noseča maternica izpodrinila, morajo na svoje mesto, 
  • maternica se mora spet skrčiti in skriti za simfizo (sramno kost), 
  • prisotna je čišča (poporodna krvavitev), 
  • odvečna voda se mora izločiti iz telesa, 
  • vzpostavlja se hormonsko ravnovesje, 
  • nastaja mleko, 
  • celijo se rane, ipd. 

 

Določena mera nestrpnosti je normalna 

 

Normalno je, da se veseliš tega, da bo po porodu tvoje telo spet resnično ”tvoje” in ga boš imela le zase. Normalno je tudi, da imaš neka pričakovanja in želje glede svojega poporodnega okrevanja in postave. Normalno je, da občutiš neko stopnjo nelagodja, jeze ali razočaranja, če teh pričakovanj ne izpolniš. Dovoljeno ti je občutiti vse, kar pač občutiš. 

 

Prav je, da skrbiš za svoje telo

 

Nič ni narobe s tem, da skrbiš za svoje telo in svojega poporodnega okrevanja ter poporodne postave ne prepustiš popolnoma naključju. Nič ni narobe s tem, da si želiš lepo postavo ali da si želiš  obleči bolj oprijeto obleko in se v njej dobro počutiti. Zelo koristno je, da skrbiš za zdravo prehrano, telesno vadbo in svoj videz. 

Ko govorimo o oblikovanju poporodne postave, ti polagam na srce, da to počneš počasi, varno, ljubeče in postopoma. Pri tem poslušaj svoje telo in zanesljive zunanje vire informacij. Zapomni si, da gre za proces, ne pa za neusmiljeno dirko brez izbiranja sredstev. Z napačnim pristopom in ”z glavo skozi zid” mentaliteto si namreč lahko povzročiš precej škode. 

 

Ne gre za popolnost! 

 

Ko govorimo o poporodni postavi, to ne pomeni, da mora ta biti popolnoma enaka tisti pred nosečnostjo. To pogosto ni mogoče niti teoretično – tvoja medenica se je s pomočjo relaksina tekom nosečnosti ter poroda nekoliko razširila, zato je popolnoma normalno, da te oprijete hlače izpred nosečnosti tiščijo ali pa se ne zaprejo več. Ne gre torej (le) za odvečne kilograme, tvoji boki so morda širši zaradi medeničnih kosti! 

Poporodna postava ne pomeni niti, da moraš imeti zelo vitke noge, povsem raven trebuh ali izklesano zadnjico. To je v večini primerov nerealno pričakovanje. Nekaj ohlapne kože, drugačna pigmentacija nekaterih delov telesa, brazgotina v primeru carskega reza ali raztrganin, strije – vse to je pogosto, normalno in čisto ok. 

 

Poporodna postava naj bo predvsem taka, da se ti v njej počutiš dobro

 

Omogoča naj ti funkcionalnost telesa, življenje brez bolečin, sprejemanje same sebe, misel, da si si všeč in da si privlačna. Dosti bolj kot za popolnoma raven trebuh gre za pomembnejše stvari – za sposobnost, da se lahko urediš za zmenek, da se počutiš ženstveno, da lahko dvigneš svojega otroka in se igraš z njim brez bolečin v križu, da ti ob smehu ne uhaja urin, da uživaš v spolnosti, da se ne sramuješ svoje golote. Vse to.